Støttet projekt

Green Development Nordic

Med et ønske om at mindske CO2-udslippet ved brug af randfundamenter, uden at gå på kompromis med stabiliteten, har Green Development Nordic ApS (GD Nordic) udviklet en ny fundamentløsning. Med støtte fra Innovation til marked skal løsningens egenskaber og ydeevne testes og dokumenteres.

Løsningen

GD Nordic har udviklet en ny fundamentløsning. Løsningen er et mere klimavenligt alternativ til traditionelle randfundamenter og en videreudvikling af skruefundamenter. Løsningen kombinerer det bedste fra begge fundament-teknologier for at imødekomme fremtidens behov for materiale- og CO2-besparelser i nybyggeri.

Løsningen ændrer ikke fundamentets materialesammensætning, men optimerer brugen af eksisterende principper fra randfundamentets bæreevne. Det traditionelle massive randfundament erstattes med et fundament med et reduceret betonforbrug, og en galvaniseret stålskrue monteres gennem det præfabrikerede betonelement, som er designet med udsparinger til skruerne.

Løsningen henvender sig til let byggeri, som fortrinsvis udgør modult boxbyggeri samt sommerhuse.

Miljømæssig bæredygtighed

GD Nordic fundament-systemet er et modulært byggesystem med få komponenter, som kan samles og skilles ad. Dette gør løsningen fleksibel med fokus på materiale-besparelser, genanvendelse og cirkulært design, hvor adskillelse og genbrug er prioriteret i byggeprocessen.

GD Nordic har beregnet materiale-reduktionen til op mod 70% sammenlignet med randfundamenter af ren beton. Derudover kan over 70 % af jorden fra etableringen af
randfundamenterne blive på byggepladsen og skal derved ikke deponeres, hvilket også betyder at man sparer transporten af jorden.

Endelig kræver løsningen ikke en forøgelse i betonmængden i tilfælde af behov for dybere fundering i jorden ved ringe jordforhold. Her øges udelukkende skruens længde, hvilket reducerer CO2-belastningen.

Innovation til marked som løftestang

Støtten skal gå til at teste og dokumentere løsningens ydeevne og egenskaber, herunder materialevalg, CO2-optimering i forhold til konkurrerende løsninger samt kostoptimeringer. Herudover skal støtten gå til gennemføre 1-3 pilotprojekter, som skal eftervise løsningens praktiske anvendelse.

I første fase arbejdes der mod dokumentation af løsningens geoteknik, bygbarhed og statik, samt af den miljømæssige bæredygtighed hos en 3. part. Herudover fokuseres der på kundetilslutning og basis for testbyggerier til fase 2.

I anden fase skal 1-3 testbyggerier iværksættes blandt andet med henblik på konstruktionsoptimering og løsningens tekniske niveau. Derudover skal der forberedes en markedsintroduktion, og påbegyndes en udarbejdelse af dokumentationspakker (EPD og LCA) for at sikre, at løsningen efterlever branchens krav. Endelig skal der gennemføres en undersøgelse af brugen af genbrugsmaterialer i løsningen.

 

Projektbeskrivelsen er baseret på virksomhedens ansøgning til Realdania, og derfor repræsenterer den virksomhedens perspektiv og vision for projektet.