Støttet projekt

Pilar

Pilar har udviklet en dokumentationsløsning til skruefundamenter, som med afsæt i forskningsbaseret viden gør det muligt, at skruefundamenter i langt højere grad kan blive et alternativ til traditionelle betonfundaments løsninger. Pilar vil dermed bidrage til at byggeriet kan reducere sit klimaaftryk væsentligt.

Løsningen:

Pilars løsning monitorerer og dokumenterer præcis installationen af skruepæle. Det er en dokumentationspakke, der gør brug af IoT-enheder (Internet of Things) kombineret med en SaaS-platform (Sofware as a Service). Denne teknologi gør det muligt at opnå den nødvendige dokumentation, som bekræfter korrekt installation og sikrer overholdelse af bygningsreglementet og dokumentation efter SBI-anvisning 271 (Dokumentation og kontrol af bærende konstruktioner). 

Løsningen gør det muligt at monitorere og dokumentere installationer i realtid, hvilket reducerer risikoen for uopdagede fejl betydeligt og øger effektiviteten. De nuværende manuelle metoder til at få dokumenteret sine skruepæle er mangelfulde, risikable og bekostelige i både tid og udstyr. Med Pilars system bliver de faste omkostninger for Pilars kunder minimale, fordi de egentlige udgifter kun bliver aktiveret, når kunderne vinder opgaver, som de så derved kan videreføre denne udgift til deres kunder. Forskning mellem Pilar og AAU har vist, at Pilars system kan kontrollere korrekt installation af skruepælen. Herved overskrues pælen ikke, og pælens bæreevne øges med en faktor 2 sammenlignet med installationer dokumenteret uden Pilars system, hvilket er med til at reducere omkostningerne ved fundamentarbejde for byggefirmaer.

Løsningen er patenteret og grundigt testet af deres første kunde, Bayos, der har dokumenteret mere end 200 projekter og installeret over 50.000 pæle, hvilket viser en høj grad af modenhed og parathed til kommercialisering. 

Miljømæssig bæredygtighed:

For at imødekomme de stigende krav til bæredygtighed er der behov for alternative fundamenteringsmetoder, der kan reducere miljøpåvirkningen og ressourceforbruget sammenlignet med traditionelle betonfundamenter. Skruepæle repræsenterer et mindre ressource- og energikrævende alternativ til beton. 

Ifølge en LCA udført igennem et Grand Solution projekt i regi af Pilar, kan brugen af stålskruefundamenter, i stedet for traditionelle betonfundamenter, reducere CO2-udledningen med op til 85%.

Pilars system øger skruepælenes bæreevne med en faktor 2 gennem præcis monitorering og dokumentation. Dette betyder, at færre eller kortere skruepæle er nødvendige for at opnå samme strukturelle styrke, hvilket yderligere reducerer materialeforbruget og de tilhørende miljøpåvirkninger.

Installation af skruepæle kræver minimal udgravning sammenlignet med traditionelle fundamenter. Dette betyder mindre til ingen jordudskiftning, som hjælper meget på det stigende problem, at naturlige ressourcer såsom sand og grus er ved at blive en mangelvare.

Endelig kan skruepæle nemt fjernes og genbruges ved afslutningen af deres livscyklus, da de laves af stål som kan smeltes om og genanvendes. Dette bidrager til en cirkulær økonomi, hvor byggematerialer genanvendes frem for at ende som affald.

Innovation til marked som løftestang:

Støtten fra Innovation til marked vil reducere de økonomiske risici og omkostninger, som Pilar forventer ved introduktionen af denne nye teknologi til de første kunder. Med støtten kan Pilar fokusere på at sikre, at nye kunder bliver grundigt introduceret til softwaren og arbejdsmetoderne for korrekt installation af skruepæle. Pilar vil kunne yde ekstra onboarding for at sikre, at skruepæle installatørvirksomhederne har alle nødvendige interne dokumenter på plads, selv når det rækker ud over Pilars kerneydelser.

Herudover vil støtten først og fremmest gøre det muligt at fokusere på markedsintroduktion til pilotkunder, som kan tilbyde omfattende onboarding og certificering af nye kunder, samt opbygge kundeportefølje og uddannelsen af branchen. Dette er afgørende for at opnå bred markedsaccept i Danmark og senere ekspandere internationalt. Derudover vil støtten også muliggøre skalering af produktionen af IoT-enhederne, hvilket sikrer, at virksomheden kan imødekomme den forventede efterspørgsel, når løsningen bliver udbredt i markedet.

 

 

Projektbeskrivelsen er baseret på virksomhedens ansøgning til Realdania, og derfor repræsenterer den virksomhedens perspektiv og vision for projektet.