Støttet projekt

Proprty.ai

Proprty.ai har udviklet et værktøj, der understøtter korrekt og rettidigt vedligehold på tværs af ejendomsporteføljer, og som reducerer brugernes økonomiske og fysiske ressourcer samt sikrer en fuld udnyttelse af bygningsdeles levetid. Med støtte fra Innovation til marked skal produktet optimeres og markedet udbredes.

Løsningen

Proprty.ai er en AI-platform. Løsningen automatiserer ejendomsselskabers strategiske vedligeholdelsesbeslutninger og –indsatser, ved at standardisere og automatisere bygningers lovpligtige tilstandsvurderinger og vedligeholdsplaner. Produktet er derfor relevant for den del af facility management, som vedrører bygningsvedligehold.
En AI-platform fungerer som en assistent for den vedligeholdelsesansvarlige, og støtter arbejdet ved at give 1) Overblik over ejendommes tilstand, 2) On site tilstandsvurderinger, samt 3) Planlægning af det strategiske vedligehold.

Platformen henter data fra bl.a. BBR, Energistyrelsen og evt. kundens eget FM-system, hvorfra den kan forudsige tilstand, restlevetid og omkostninger til forebyggende og oprettende vedligehold. Kunden får denne indsigt helt ned på ejendommens enkeltdele, fx kvist, tagkonstruktion, tagdækning og vinduer.

På bygningsinspektioner understøtter appen den vedligeholdelsesansvarlige og tilbyder en ensartet dataopsamling og guidet inspektion. På den måde kombineres erfaring, ejendomsdata og AI. Når inspektøren tager billeder af emner til udbedring, sendes de automatisk til næste fase: Planlægning. Her omsættes data til en konkret plan for, hvordan det afsatte budget bedst omsættes til forebyggende vedligehold. Når vedligeholdelsesplanen er fastlagt, sendes den til udførsel i kundens facility management-systemer, så arbejdet kan udføres.

Det er krævende for store ejendomsejere at udføre lovpligtige tilstandsvurderinger på årsbasis, fordi det kræver domænekendskab, er manuelt, tidskrævende og indebærer gentagende arbejde. I gennemsnit tager en fuldt kompatibel tilstandsvurdering 3-6 dage at udføre, og for store ejendomsejere med ca. 6000 ejendomme kan denne opgave kræve op imod ca. 100 fuldtidsmedarbejdere. Store ejendomsejere er ofte nødt til at outsource og betale sig fra en del af udførelsesarbejdet hos konsulentvirksomheder, hvilket kan resultere i subjektive papir/PDF-baserede rapporter inkl. ejendomstilstand og vedligeholdelsesplan, dog uden at standardisere og aggregere oplysninger om alle ejendomme og lave en samlet og strategisk plan for porteføljen.
De senere år er det blevet endnu vigtigere at udføre de lovpligtige tilstandsvurderinger. Behovet for vedligeholdelse er steget kraftigt, fordi 50 % af den samlede ejendomsmasse i Danmark er bygget før 1980. Fraværet af lettilgængelige vedligeholdelsesplaner tvinger store ejendomsejere til "brandslukning" kendetegnet ved ad hoc-inddragelse af entreprenører, hvilket fører til eskalerede udgifter.
Løsningen er beta-testet over 6 måneder med DAB, KAB, Københavns Ejendomme og AAB.

Miljømæssig bæredygtighed

Løsningen bidrager til nøjagtighed ved udregning af bygningsdeles levetid, som sikrer, at renoveringer kun sker, når disse er udtjente. Det betyder, at man kan sikre rettidig omhu samt renovering på “sidstedagen” af materialernes levetid. Man undgår med andre ord at renovere, før materialets levetid er opbrugt, men stadig inden der opstår udfordrende skader, som følge af slid. På den måde bidrager løsningen til at mindske unødig materialebrug. Det betyder en afledt reduktion i ressourceforbrug samt reduceret CO2 forbrug, fordi der skal bruges mindre energi på produktion og transport relateret til bygningsdelen. Den udnyttes derimod fuldt ud, og man sikrer forebyggende vedligehold og forlængelse af bygningsdeles levetid.
 

Innovation til marked som løftestang

Løsningen mangler både tilpasning og optimering af algoritmen, samt yderligere pilottests. Støtten muliggør pilottests og validering af løsningens værdi, som er interessant for nye kunder, samt bibeholdelse af nuværende testkunder.
Første projektfase fokuserer på pilottests og salg i Danmark gennem produktion af onboarding-materiale til demonstration i brug af løsningen, tilknytning af en salgskonsulent, test med tre kommunale og tre private ejendomsselskaber samt udarbejdelse af salgs- og markedsføringsplan for Danmark.
Anden fase fokuserer på tilpasning, dokumentation og eksport til Norge gennem tilpasning af algoritmen, tilpasning af interface, dokumentation af referenceprojekter i form af
videomateriale med use cases, opbygning af kundeservice-procedure samt rådgivning i og undersøgelse af det norske markedspotentiale.


Projektbeskrivelsen er baseret på virksomhedens ansøgning til Realdania, og derfor repræsenterer den virksomhedens perspektiv og vision for projektet.