Architectural Colour Tools
Løsningen
ACT producerer kalksæbemaling af naturlige ingredienser. Kalksæbefarve er en vandfortyndbar maling til både udvendig og indvendig brug på træ og puds på og i bygninger. Kilderne til recepternes farver kan eksempelvis være kridt, gul okker, rød okker, engelskrød (rust), dodenkop (brændt rød okker), grønjord, rå umbra og sodsort, og fortyndingsmidlet er almindeligt vand.
Farven er kapillaråben (poreåben) og, modsat diffusionsåbne farver, formindskes malingens åndbarhed derfor ikke ved yderligere påføring af lag. Indholdet af læsket kalk og sæbe er antiseptisk og forhindrer – sammen med den poreåbne struktur – dannelsen af mug og skimmel på overfladen. Farven indeholder dermed ikke ingredienser, der kan rådne, og har derfor ikke behov for konserveringsmidler.
Farven er velegnet til maling på indvendige kalkpudsede vægge og lofter, og kan også anvendes på vægge, hvor tapet eller plastmaling er fjernet afhængigt af puds-overfladens tilstand. Farven er også velegnet som maling på udvendige flader af ru træ, høvlet træ eller kalkpuds, samt blankt murværk, hvor en eventuel plastmaling er fjernet.
Miljømæssig bæredygtighed
Kalksæbemalingen er fri for plast, akrylater og kemikalier. Det sikrer en lav VOC-værdi (Volatile Organic Compounds). Ifølge indikativ VOC-tests foretaget hos Altox.dk er produktets VOC-værdi lig nul. Grænseværdien for VOC-værdier i maling er af Miljøstyrelsen sat til max 30g VOC/liter for mat vægmaling. Malingen indeholder altså ingen miljøskadelige stoffer og såkaldte flygtige organiske forbindelser fra maling minimeres i indeklimaet. Ingen af ingredienserne i kalksæbefarven forurener naturen og virksomheden står inde for at de uden problemer kan indgå i klodens naturlige kredsløb. Emballagen, som i dag er genbrugsplastspande, er uden rester af plastmaling, og disse kan derfor genbruges frem for at brændes. Da malingen ikke indeholder plast, er klimabelastningen forventeligt reduceret sammenlignet med mange andre, hvilket skal dokumenteres gennem udviklingsforløbet ved udarbejdelse af en EPD (Environmental Product Declaration).
Innovation til marked som løftestang
Projektet består af to fase, som overordnet går ud på af at få testet, positioneret og tilpasset kalksæben i forhold til de maling-produkter, som kunderne anvender på nuværende tidspunkt, så ACT kan positionere sig på markedet.
I fase 1 skal der foretages 80 kundeundersøgelser hos arkitekter og malere, sikres en indeklimamærkning, udarbejdes en PAM-værdi-analyse, udfærdiges en miljøvaredeklaration (EPD) samt ansøges om Svanemærkning.
Anden fase fokuserer på tekniske og kommunikative specifikationer af farver, dokumentation fra byggesager, salg og samarbejdsaftaler med nye BtB kunder samt kundeundersøgelser hos nye arkitekter og malere.
Projektbeskrivelsen er baseret på virksomhedens ansøgning til Realdania, og derfor repræsenterer den virksomhedens perspektiv og vision for projektet.