Leakhunter har udviklet et hjælpemiddel til at undersøge tætheden af bygninger undervejs i byggeperioden. Løsningen gør det muligt at detektere eventuelle utætheder i igangværende byggeri. På den måde kan håndværkere, entreprenører og bygherrer løbende under byggefasen sikre, at bygningen overholder bygningsreglementets tæthedskrav allerede ved første sluttest.
Projektdata
Leakhunters løsning er en simplere og mindre omkostningsfuld udgave af det udstyr som bruges til at udføre en tæthedstest, efter endt byggeri og før ibrugtagning af et byggeri. Udstyret fungerer ved at blæse luft ud af den testede bygningen vha. en ventilator, indtil et specifikt undertryk er opnået. Det skabte undertryk gør, at dampspærren bliver suget indad i bygningen. Herved kan eventuelle utætheder lokaliseres visuelt, samt mærkes nær utætheden. Produktet betjenes trådløst via en tilhørende app, der giver dataoverblik over byggeriet. Brugeren kan så udbedre fundne fejl og løbende se, om bygningen består tæthedskravet. Udstyret kan bruges af entreprenører og håndværkere som et redskab i byggeprocessen og kræver ikke særlig autorisering.
Miljømæssig bæredygtighed
LeakHunter oplever at bbyggebranchen har udfordringer med at opnå tætte byggerier i henhold til gældende lovkrav - når lovkravene strammes går der tid for praksis følger med og har lært at tætne byggeriet ift. nye krav. Den rådgivende ingeniørvirksomhed ISOLINK har udførst statistik på dumpede test og ser der i 2023 er ca. en femtedel af byggerierne, der dumper Blower Door testen. En utæthed kan resultere i store omkostninger i form af dagbøder, genhusning og reparationer mens fejlen udbedres. Det kræver tid, energi og byggematerialer at rette op på disse fejl. Findes der mangler i klimaskærmen efter endt byggeri, resulterer det ofte i, at dele af byggeriet skal nedbrydes og fejlen udbedres. Derfor ender en lang række materialer med at blive kasseret uden grund og der skal produceres ekstra materialer til at rette op på fejlen. Leakhunter har derved en afledt effekt ved at reducerer materialespil og energi til nedrivning, da man kan undgå nogle fejl, som kræver ekstra materialeforbrug og brændstof til nedrivningsmaskiner.
Innovation til marked som løftestang
Støtten fra Innovation til marked skal bruges til at skabe et begyndende fundament i markedet, så Leakhunter kan understøtte deres salgs- og markedsføringsarbejde over for kommende kunder med use-cases, der opfordrer til at træffe klimavenlige og bæredygtige valg.
I fase et er der fokus på optimering af værdikæden. Det gøres ved at arbejde på en CE mærkning gennem test og kalibrering af måleudstyret på igangværende byggeprojekter. Der skal indsamles viden fra de aktuelle referenceprojekter, som kan bruges til at tilpasse løsningen til kundernes behov. I fase to er der fokus på dokumentation og salg i Danmark, samt at afklare eksportmuligheder i Tyskland. For at kunne dokumentere det nøjagtige omfang af materialespildet udføres en LCA, hvis kunderne efterspørger det. Desuden vil Leakhunter udarbejde salgsmateriale inklusiv vejledninger og dokumentation af løsningens effekt for at igangsætte salget. Til slut vil der være fokus på at afklare eksportmulighederne til udlandet gennem en markedsføringsplan.
Projektbeskrivelsen er baseret på virksomhedens ansøgning til Realdania, og derfor repræsenterer den virksomhedens perspektiv og vision for projektet.