Ud fra målet om maksimal genanvendelse har Continuum udviklet en 100% mekanisk proces til neddeling, sortering og forvandling af glasfiber og kompositaffald til konstruktionsplader til byggeriet.
Løsningen indbefatter altså både en mekanisk proces til sortering og omdannelse af glasfiberforstærket komposit affald samt produktion af byggematerialer med lavt CO2 aftryk. Produkterne udskiller sig ved at de kan genanvendes igen og igen – selv efter mange års brug.
Støtten fra Innovation til marked vil gå til produkttest, dokumentation af produktegenskaber og evaluering af anvendelsen i praksis gennem pilotprojekter.
Projektdata
Løsningen
Continuum kan producere cirkulære byggematerialer baseret på affaldsfraktioner med en ny teknologi. Teknologien muliggør en mekanisk neddeling af kompositaffaldet, hvorefter det bliver presset sammen til en plade, der består af mere end 90% glasfiber forstærket kompositaffald.
Med deres mekaniske baserede proces kan Continuum neddele og forvandle glasfiber forstærket kompositaffald fra aflagte vindmøllevinger, såvel som byggeriets eget kompositaffald, til byggeprodukter med indendørs såvel som udendørs anvendelsesmuligheder. Eksempler på produkter med udendørs anvendelsesmuligheder er facadepaneler og støbeplader og blandt produkter til indendørs anvendelse findes vådrumspaneler eller fliser til badeværelser.
Miljømæssig bæredygtighed
Projektet bidrager til den bæredygtige omstilling af byggeriet ved at muliggøre brug af en uudnyttet affaldsfraktion til produktion af nye byggevarer.
Produktet, består primært af industrielt affald fra vindmølleindustrien. Brugen af minimum 90% kompositaffald i Continuums produkter betyder, at Continuum reducere brugen af virgine ressourcer i produktionen af nye byggeplader. Herudover kan Continuums returtagning af egne udtjente produkter ved End-of-Life sikre en cirkularitet i komposit- og byggeindustrien.
Continuum har fundet belæg for, at der i Europa vil blive produceret 683.000 ton fiberforstærket komposit affald i år 2025 (Etipwind)[1]. Vindsektoren står for 10 % af kompositaffald i form af vindmøllevinger, der ikke genanvendes på anden vis i dag. Dette gør Continuums løsning op med. Løsningen bidrager til den cirkulære dagsorden, der er vigtig i takt med, at flere og flere ressourcer opbruges.
Continuum har udført en indledende LCA-beregning, der indikerer en besparelse på op til 88% CO2 ved at erstatte sammenlignelige produkter med løsningen. Denne besparelse er netop noget som virksomheden vil dokumentere gennem forløbet i Innovation til marked ved at udarbejde en produktspecifik EPD.
Innovation til marked som løftestang
Med støtten fra Innovation til marked får Continuum mulighed for at udføre relevante brandtest og test af mekaniske egenskaber. Desuden er der fokus på markedsføring ved at udvikle en miljøvaredeklaration (EPD) med henblik på at generere den nødvendige dokumentation, som det kræves for at komme på markedet med et helt nyt produkt.
Herudover skal støtten gå til udførelse af pilotprojekter med relevante partnere i relevante miljøer. Facadepaneler og støbeplader skal afprøves med henblik på at opnå øget kendskab til produkternes opførsel i praksis, og med formålet om at identificere andre potentielle egenskaber, som kan fremme brugen af materialet hvor det giver bedst mening.
Projektbeskrivelsen er baseret på virksomhedens ansøgning til Realdania, og derfor repræsenterer den virksomhedens perspektiv og vision for projektet.