Burnblock har udviklet formlen til et brandhæmmende middel særligt til brug i papiruldsisolering, med potentiale for brug i andre biomaterialer. Brandhæmmeren kan erstatte dem som bruges i dag, der udleder miljøskadelige stoffer og på den måde bidrage til øget brug af biobaserede materialer i byggeriet. Desværre viste testomkostningerne sig af være for store til, at virksomheden kunne dokumentere løsningens funktion i stor skala. Derfor er løsningen ikke på markedet i dag, men Burnblock ser fortsat en stor efterspørgsel på netop denne løsning, som forbedrer miljøpåvirkningen fra papiruldsisolering.
Projektdata
Burnblock producerer brandhæmmende midler til forskellige materialer, og denne nye løsning er et tilsætningsstof til papiruldsisolering. Burnblock har udviklet et brandhæmmende middel specielt til celluloseisolering, der er baseret på naturlige, mineralske og ikke-giftige ingredienser. Midlet indeholder ikke borforbindelser og fører ikke til udledning af ammoniak, som nuværende løsninger gør. Løsningen skulle baseres på materialer fra spildevand fra kartoffelproduktion i Belgien. Burnblocks kunder er materialeproducenter med henblik på at udvide til producenter af papiruld. Desværre viste det sig, at alle producenter af papiruldsisolering havde deres egen sammensætning af materialer (genbrugspapir) med forskellige egenskaber (blæk, væske mv.). Denne forskellighed i inputmaterialer gjorde det vanskeligt at bestemme generelle mængder for tilsat brandhæmmer, og det viste sig nødvendigt at bruge utroligt store mængder af brandhæmmende midler for at kunne sikre den ønskede funktion.
Miljømæssig bæredygtighed
Brandhæmmeren håndter miljøskadelige stoffer, da det er en sikker erstatning for de nuværende tilgængelige løsninger på markedet og er miljømæssigt forsvarligt. Desuden er der råstoffer tilgængelige i rigelige mængder. Det kan give ekstra værdi til biobaserede byggematerialer og bygninger at bruge denne formel. Formålet er at gøre det muligt for celluloseproducenter at fortsætte produktionen af cellulosefiberisolering i overensstemmelse med den nuværende og fremtidige lovgivning. Da blandingen er baseret på sidestrømme fra spildevand fra kartoffelproduktion, øger løsningen genanvendelse af ressourcer (RECYCLE). Brandhæmmeren har desuden den effekt at det vil mindske negative effekter fra papiruldsisolering og derved gøre det lettere for slutbrugere at vælge et biobaseret isoleringsprodukt med en lavere mængde af indlejret CO2.
Innovation til marked som løftestang
Virksomheden Burnblock er etableret og har andre produkter end brandhæmmeren til papiruldsisolering, men oplevede at en række producenter tog kontakt for netop at få en bedre løsning end den eksisterende. Støtten fra Innovation til marked gjorde det muligt at teste løsningen mhp. at skabe dokumentation og referenceprojekter. Desværre viste de økonomiske omkostninger sig at være så store, at selv den økonomiske støtte ikke var stor nok. Dette skyldtes bl.a. at der ikke eksisterer testfaciliteter til denne type løsninger. Derfor skal der testes hos producenterne, hvor hele produktionen derfor stoppes i op til 6 timer for at producere en runde med brandhæmmeren. Dette er ekstremt dyrt og stopper altså den igangværende produktion og derved salget i en periode som har væsentlig betydning for producenternes produktion og derved indtjening. Der er derfor behov for nye testfaciliteter separat fra producenternes produktionsapparater, hvor der kan testes i mindre skala for at modne teknologierne inden de afprøves i stor skala.
Projektbeskrivelsen er baseret på virksomhedens ansøgning til Realdania, og derfor repræsenterer den virksomhedens perspektiv og vision for projektet.