3DCP udvikler 3D-print af bygninger i beton. Løsningen har potentiale til at mindske brugen af beton, reducere omkostninger ved byggeri og optimere byggeprocessen med fokus på arbejdsmiljøet. Med Innovation til marked og Realdania i ryggen, forøger 3DCP sine chancer for at bryde ind på et notorisk konservativt marked.
Projektdata
Løsningen:
Løsningen er en 3D-printer til print af betonbyggeri. 3D-print af bygninger er en gentænkning af måden, man bygger på, som kan øge effektiviteten og reducere fejl i byggeriet hvis planlagt ordentligt. Printeren laver buede såvel som lige vægge, og med løsningen opnår man dermed en større designfrihed, som muliggør konstruktion i organiske former.
3D-print af bygninger åbner døren for, at man på sigt kan bygge hurtigere, bedre og billigere. Samtidig kan materialeforbruget reduceres og herved også den indlejrede CO2 fra byggematerialerne. Desuden kan det tunge og nedslidende arbejde udføres af en robot og aflaste arbejdsstyrken.
Miljømæssig bæredygtighed:
Forskning fra Heriot Watt University estimerer, at det er muligt at reducere CO2-udledningen fra materialerne samt byggeprocessen ved anvendelse af 3D-printet betonbyggeri sammenlignet med konventionelt betonelementbyggeri.
Derudover kan byggemetoden forbedre arbejdsmiljøet ved at reducere tunge, repetitive løft som ellers virker fysisk nedslidende for arbejdsstyrken. Samme forskning har anslået at antallet af mandetimer i byggeriet kan reduceres med over 90% ved brug af 3D print, hvilket har en indflydelse på de omkostninger, der er forbundet med arbejdstimer udført på byggeriet.
3D-print er en additivproces, som tilføjer og doserer materialet efter behov. Det betyder at materialeforbruget kan reduceres da mængden kan tilpasses, øges og mindskes, netop hvor det er muligt. 3DCP estimerer en reduktion på 70% i materialeforbruget sammenlignet med et tilsvarende elementbyggeri.
I dag er der krav til at anvende søjler for at sikre bæreevnen, og gennem tests ønsker 3DCP at dokumentere, at byggeriet kan holde uden disse stolper for at reducere materialeforbruget yderligere.
I dag anvendes en betonblanding i 3D-printet. Det er desværre et nødvendigt onde indtil klimavenlige alternativer er opfundet, godkendt og klar til brug. I den henseende har 3DCP indledt flere vigtige samarbejder med aktører, som udvikler på CO2-neutrale printmaterialer som kan erstatte cementen.
Innovation til marked som løftestang:
Støtten fra Innovation til marked skal gå til testning af produktet for at reducere de første kunders risiko, beregning og dokumentation af løsningens bæredygtighedsegenskaber samt øvrig teknisk dokumentation af arbejdsprocesserne ved printningen. Særligt er der fokus på at leve op til gældende lovgivning, branchenormer og markedskrav og på at kunne dokumentere løsningens tekniske egenskaber, så der skabes tillid til løsningstypen i branchen. Desuden skal der, på baggrund af resultaterne af de foretagne tests, udvikles undervisningsmateriale med formålet om at bidrage til en større adoption af teknologien i sektoren.
Projektbeskrivelsen er baseret på virksomhedens ansøgning til Realdania, og derfor repræsenterer den virksomhedens perspektiv og vision for projektet.