Polypropylene Concrete Designs
Løsningen:
PPCD’s beregningsprogram er på markedet, og foretager beregninger af polypropylenfiberarmerede betonkonstruktioner, som er et alternativ til konventionelle stålarmerede betonkonstruktioner. Programmerne er lavet med det formål at gøre design af betonkonstruktioner så effektivt som muligt, og snarligt vil optimeringsalgoritmer medvirke til automatisk minimering af dimensionerne såvel som armeringen af betonkonstruktionerne og derved reducere ressourceforbruget. Denne automatiske optimering vil ligeledes reducere projekteringstiden på projekterne markant.
Idet beregningsprogrammerne er online, vil nye funktioner og opdateringer være tilgængelige med det samme, uden altid at skulle downloade den seneste version. Dertil findes alle brugernes beregninger og projekter på en overskuelig database, som kan tilgås af alle medarbejdere i virksomhederne med henblik på bedre samarbejde og kontrol.
Dokumentationen er forsikret og autogeneres med alle de relevante informationer, figurer, grafer og beregninger, klar til at blive fremsendt til den pågældende myndighed; kommune eller certificerede rådgiver, med henblik på at opnå byggetilladelse.
Miljømæssig bæredygtighed:
Ved anvendelsen af polypropylenfiberarmering sammenlignet med konventionel stålarmering, er det ifølge PPDC muligt at opnå en CO2-besparelse på mellem end 60-90% på armeringen, baseret på en miljøvaredeklaration (EPD) for den pågældende fibertype, udarbejdet af COWI. Programmerne gør det nemt at designe løsninger med besparelser på stålfiberarmering og konventionel stålarmering. Det er desuden lettere at genanvende betonen ved endt levetid grundet muligheden for at nedknuse betonen til en bestemt størrelse, hvorved fiberarmeringen løsrives fra betonen. Føres det nedknuste materiale gennem et vandbad vil polypropylenfiberarmeringen flyde oven på vandet, hvorfra det kan indsamles og genanvendes.
Polypropylen er en plast, og kan ikke korrodere som stål kan, hvilket betyder at eksponeringsklasserne jf. det danske nationale anneks til standarden for betonkonstruktioner (DS/EN 1992-1-1 DK NA:2021), kan reduceres. Det bevirker at betonstyrken, og dermed cementindholdet, i de pågældende betonkonstruktioner kan reduceres. Cement er den del af betonen med særligt høj CO2-påvirkning, og ved anvendelse af polypropylenfiberarmering kan den samlede CO2-udledning derfor reduceres sammenlignet med konventionel stålarmering og beton.
Innovation til marked som løftestang:
PPCD har oplevet tilbageholdenhed med at anvende polypropylenfiberarmeringenhos rådgivende ingeniører og større entreprenører med in-house konstruktionsingeniører. De efterspørger dokumentation for løsningens tekniske egenskaber såvel som miljømæssige fordele. Støtten fra Innovation til marked skal derfor anvendes til at udføre et omfattende forsøgsprogram ved DTU, med henblik på at dokumentere anvendelsen af polypropylenfiberarmering. PPCD’s egne beregningsmetoder skal herved underbygges med beregninger, som er anerkendte i henhold til bygningsreglementet, og som følger bestemte standarder. Særligt skal dokumentationen tilgodese standarderne for hhv. projekteringsgrundlag for bærende konstruktioner (EN 1990) og betonkonstruktioner (EN 1992-1-1).
Projektbeskrivelsen er baseret på virksomhedens ansøgning til Realdania, og derfor repræsenterer den virksomhedens perspektiv og vision for projektet.