Mudwork
Løsningen
Løsningen er en Baseler (grovpuds) og en slutpuds (finpuds), som kan indgå i byggeriet som overfladebehandling af indervægge i lag af henholdsvis 6-25 mm og 1-5 mm. Enten hver for sig, eller sammen som systemløsning. Finpudsen kan fungere som underlag for designpuds og maling eller blot som lysegrå overflade uden yderligere påførsel.
Mudworks primære lerressource er smeltevandsler fra Teglværket Sjælland, der er kendetegnet ved en høj kalkprocent, hvilket er godt ift. brand, samt en meget fin partikelstørrelse, som gør det stærkt og nemt at arbejde med. Den specialudviklede fibertilsætning kan således, ud over at øge styrken i materialet, sikre et bedre arbejdsflow for håndværkeren.
Projektet foregår som et samarbejde mellem MudWork og Lundby Ler Laboratorium. MudWork står for den primære projektledelse, produktmodning, salg og markedsføring af produkterne, imens Lundby Ler Laboratorium står for udvikling og design af produktionen.
Miljømæssig bæredygtighed
At pudse med ubrændt ler har en lang række fordele ift. miljø, klima og indeklima, og lerpuds indgår i de fleste konstruktionstyper indenfor lavemissions byggeri.
Det lerpuds, som bruges på det danske marked, importeres i dag fra Tyskland, Holland og Litauen med tilhørende transport, som kunne undgås med et dansk produkt. Med de danske undergrundsforhold og traditionen for at bygge med ler er det helt oplagt at etablere egen produktion af lerpuds.
Mudworks produkt er lokalt dansk både mht. råvarer og produktion, og kan derfor minimere transporten til den danske byggebranche, hvilket er en fordel for entreprenørens budgetter såvel som klimaregnskabet. Desuden ser Mudwork dette som en mulighed for at prissætte deres produkt lavere end konkurrenters. Sammenlignet med importerede produkter vil Mudworks produkt altså reducere klimapåvirkninger fra transport. Desuden har lerpuds andre gode egenskaber og kan erstatte overfladebehandlinger, som ellers indeholder plast eller beton, der påvirker klima og miljø i højere grad en ubrændt ler.
Innovation til marked som løftestang
Etableringen af dansk lerpuds på det danske marked kræver for det første markedsmodning af puds i høj kvalitet. Pudsen skal kunne påføres med de mest effektive, moderne metoder og give gode, stærke og smukke vægge, samt sikre et godt indklima. Desuden kræver det etablering og optimering af metoden til at kunne producere og levere i de mængder og formater, markedet efterspørger.
Støtten skal derfor gå til markedsmodning, og test og klassificering af de to produkter, i samarbejde med DBI og Teknologisk institut, så produkterne kan benyttes i byggeriet.
Frem mod sommeren 2025 vil projektet fokusere på produkttilpasning og optimering af produktionen. I denne forbindelse vil man søge den optimale teknologi til produktion af puds i den rette kvalitet, samt en metode som skal sikre, at efterspørgslen på markedet kan imødekommes.
Herefter vil den sidste del af projektet være centreret omkring test og klassifikation, herunder afgasning og udvikling af miljøvaredekleration (EPD), således at produkterne bliver klar til salg til kommercielt byggeri.
Projektbeskrivelsen er baseret på virksomhedens ansøgning til Realdania, og derfor repræsenterer den virksomhedens perspektiv og vision for projektet.
