Arkitekt MAA, ph.d., partner i Tegnestuen Vandkunsten

Nel jan Schipull

Jan arbejder kort sagt med ”bæredygtigt byggeri” – fra indsigt i historisk viden og ny forskning fra flere discipliner, til hvordan viden og data kan informere byggeriets mange processer i praksis. Ud over at tegne og projektere huse, er Jan med til at uddanne fremtidens arkitekter og ingeniører, ligesom Jan gerne deler viden når det handler om at udvikle certificeringer, standarder og lovgivning, der alt sammen skal fremme bæredygtigheden.

Hvad brænder du for professionelt?

Helt overordnet brænder jeg for opgaver som medfører en reel reduktion af klimapåvirkningerne, om det nu er i vores egne projekter, på materialeniveau hos en producent eller igennem brugernes adfærd – arkitektur er et særligt felt, hvor man kan få indflydelse på utrolig mange aspekter i den helt store livscyklus. Som arkitekt tænker jeg i helheder og der ligger en fantastisk opgave i at vægte de bløde kvaliteter op mod de kvantificerbare, for der skal være plads for begge dele. Jeg elsker når det lykkes at bryde kompleksiteten uden at gå på kompromis med antallet af parametre som medtages i beslutningsprocesserne.

Hvad vil du særligt lægge mærke til hos virksomhederne?

Jeg vil se på idéernes bæredygtighed i et helhedsperspektiv. Jeg vægter derfor virksomhedens forståelse af miljøpåvirkninger og ressourcer, social indsats, integration, ligestilling, økonomisk retfærdighed og meget mere. Grundlæggende vil jeg se på, om narrativet holder, og om den samlede idé har styrken til at opnå individuelle markedsambitioner og vores samfundsvisioner.”

Hvad håber du på for byggeriets udvikling?

Vi har brug for de gode ideer, innovation og mod for at løse de mange og kendte udfordringer byggeriet har en stor andel i. Jeg håber på en håndtering af klimaproblematikken, hvor det ikke længere er nogle enkelte personers eller virksomheders businessplaner, der er styrende. Bæredygtighed handler rigtig meget om at dele – dele sin viden og sine ressourcer til det fælles bedste. Dette er en fælles opgave. – heldigvis har vi økonomien og viden til at gå i gang med det samme.